czwartek, 5 kwietnia 2012

Roladki wieprzowe z mozzarellą


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 2 osób):
- 250 g polędwiczek wieprzowych
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 kulka mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml gęstej śmietany 30 % (ja użyłam 18%)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka octu balsamicznego
-kilka listków świeżej szałwii
- szczypta cukru trzcinowego
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Polędwiczki umyć i pokroić na 8 kawałków. Rozbić na kotlety. Czosnek przecisnąć przez praskę i posolić. Następnie wysmarować nim mięso i posypać pieprzem.
Mozzarellę pokroić w plasterki, położyć na polędwiczkach, dodać po listku szałwii i złożyć na pół. Owinąć plasterkiem szynki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać kilka listków szałwii i usmażyć roladki do zrumienienia (około 5 minut z każdej strony). Przełożyć do miski i nakryć pokrywką aby nie wystygły. W tym czasie przygotować sos – na patelnię na której smażyliśmy polędwiczki dodajemy śmietanę oraz ocet balsamiczny. Trochę odparować i przyprawić cukrem.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga feeria.blox.pl
Roladki wyszły bardzo smaczne, jednak nieco ciężki. Dlatego nie polecam jeść ich wieczorem. Podałam z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz