piątek, 13 kwietnia 2012

Parmigiana


Potrzebny czas: 110 minut
Moja ocena: 4+

Składniki (dla 4 osób):
- 2 bakłażany
- 2 kulki mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- mąka
- bułka tarta
- pęczek świeżej bazylii
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- starty parmezan
- pietruszka
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- olej

Przygotowanie:
Bakłażany obieramy ze skórki i kroimy na 1 cm plasterki. Solimy odkładamy na około 60 minut na bok (najlepiej w sitku żeby sok mógł swobodnie spływać).
Sos: 2 ząbki czosnku drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory oraz posiekaną bazylię i dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Panierka do bakłażanów: jajka rozbełtać i dodać parmezan. Bułkę tartą wymieszać z pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz natką pietruszki.
Bakłażany obsypujemy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy bułką tartą. Smażymy na głębokim oleju.
Do naczynia żaroodpornego lejemy sos, nakładamy warstwę bakłażanów, polewamy sosem, przekładamy warstwą pokrojonej w plasterki mozzarelli i posypujemy parmezanem. Na to nakładamy kolejną warstwę bakłażanów i kontynuujemy przekładanie aż do skończenia składników. Na wierzchu dekorujemy listkami bazylii. Zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 30 minut.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z bloga jemywdomu.blogspot.com
Bardzo ciekawe danie, jednak nie pasowała mi tutaj panierka. Myślę, że kolejnym razem zrobię to danie bez niej - panierka jest dosyć twarda i powoduje, że danie jest miejscami suche.
Wydaje mi się, że warto przygotować większą ilość sosu - z jednej puszki wychodzi go trochę za mało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz