czwartek, 5 kwietnia 2012

Jajko sadzone rodem z Afryki


Potrzebny czas: 25 minut
Moja ocena: 3

Składniki (dla 2 osób):
- ½ puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
- 2-4 jajka (tyle ile zjemy)
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- kumin
- kurkuma
- pieprz cayenne
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory z puszki , przyprawić kuminem, kurkumą oraz pieprzem i gotować około 5 minut – aż wyparuje większość soku z pomidorów. Następnie rozsunąć pomidory aby utworzyć miejsce dla jajek i wbić je we wgłębienia. Jajka posypać solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić aż białka się zetną, a żółtka będą lekko ścięte.

Kilka dodatkowych słów:

Przepis pochodzi z bloga frittieforno.blogspot.com

2 komentarze: