wtorek, 20 marca 2012

Panzanella


Potrzebny czas: 30 minut
Moja ocena: 4

Składniki (dla 3 osób):
- 1/2 małej bagietki
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- kilka pomidorków cherry (ja użyłam 2 pomidorów)
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 grubo pokrojone średnie awokado
- 2 łyżki opłukanych kaparów
- 1 grubo pokrojona żółta papryka
- 1 puszka białej fasoli
- świeża bazylia
Pomidorowy winegret:
- 60 ml soku pomidorowego
- 30 ml octu winnego
- 40 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Pokrój bagietkę na dwucentymetrowe kostki. W dużej misce połącz chleb z mieszanką czosnku i oliwy. Potrząsając naczyniem wymieszaj chleb z miksturą. Następnie rozłóż go na blasze i zapiekaj w piekarniku około 10 minut w temperaturze 200 C (aż lekko się zarumieni).
W międzyczasie zrób pomidorowy winegret - mieszając dokładnie wszystkie składniki - sok, ocet, oliwę.
Przygotowane składniki - przepołowione pomidorki, pokrojony ogórek, pokrojone awokado, opłukane kapary, pokrojona papryka, odsączona i opłukana fasola, posiekana bazylia - wymieszaj z upieczonym chlebem oraz winegretem.

Kilka dodatkowych słów:
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne - kuchnia włoska".
Śniadanie w sam raz na pierwszy dzień wiosny! :) Polecam!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kolorowe salatki! Pominelabym awokado, bo nie przepadam za nim szczegolnie, ale poza tym - ideal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez to, że sałatka jest bogata w składniki, smak awokado nie jest tak bardzo wyraźny i smakuje o wiele lepiej niż solo. :)

      Usuń