poniedziałek, 9 stycznia 2012

Omlet z ricottą



Potrzebny czas: 20 minut
Moja ocena dania: 2

Składniki (dla 2-3 osób):
- 5 jajek
- 1/2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- trochę wody mineralnej
- 2 łyżki masła
- 10 dag sera ricotta
- odrobina startej skórki cytryny (ok. 1/4 łyżeczki)
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 4-5 listków bazylii

Przygotowanie:
Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem - ale niezbyt gruntownie. Doprawić solą, pieprzem i dolać wody mineralnej.
Na patelni stopić łyżkę masła. Wlać masę jajeczną i smażyć na wolnym ogniu aż się zacznie ścinać.
Ricottę podzielić na małe kawałeczki i rozłożyć na całym omlecie. Posypać pieprzem, skórką cytryny i parmezanem. Za pomocą łopatki omlet ostrożnie złożyć na pół. Na patelnię włożyć pozostałe masło, delikatnie przełożyć omlet na drugą stronę i dosmażyć do końca na małym ogniu około minuty. Listki bazylii pokroić w paseczki i posypać nimi omlet. Raz jeszcze można posypać pieprzem do smaku.


Kolacja - Ciecierzyca z warzywami


Potrzebny czas: 1h 15 min
Moja ocena dania: 3+

Składniki (dla 2-3 osób):
- 300 g suszonej ciecierzycy
- 2 niewielkie czerwone cebule
- 1 czerwona i 1 żółta papryka
- cukinia
- oliwa z oliwek
- 1 puszka obranych pomidorów
- 100 ml bulionu warzywnego
- sól
- szczypta cukru
- 1/2 pęczka mięty i 1/2 pęczka bazylii
- strączek czerwonego chilli
- 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć na noc. Potem odcedzić i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (około 1 godziny).
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, przekroić na pół i oczyścić z błonek i nasion a potem pokroić w paski. Cukinię umyć i pokroić w paski o grubości ok. 1 cm.
W sporym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić warzywa i krótko podsmażyć, stale mieszając. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i bulion. Ugotowaną i odsączoną ciecierzycę dołożyć do warzyw. Całość doprawić solą i cukrem. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 12 minut, aż warzywa będą al dente.
W tym czasie miętę opłukać i otrzepać a bazylię wytrzeć do sucha. Oberwać listki ziół i pokroić. Chili umyć, oczyścić i pokroić na drobne krążki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. 3 łyżeczki oliwy podgrzać, dorzucić chili i czosnek i podsmażyć 1-2 minuty, uważając żeby się nie zarumieniły.
Odrobinę ziół zostawić a resztę wrzucić do warzyw. Warzywa przełożyć na talerz, polać ostrą oliwą i posypać ziołami.


Kilka dodatkowych słów:
Obydwa przepisy pochodzą z książki "Gotuj z fantazją" autorstwa Salzer Sabine i Dickhaut Sebastian. Jeżeli chodzi o omlet to przyjemnej świeżości nadała mu skórka cytryny. Natomiast ricotta trochę dziwnie smakowała mi w tym towarzystwie jajek.
Jeżeli zaś chodzi o ciecierzycę z warzywami to doskonale spisał się tutaj sos z ostrej oliwy. Uważam, że to świetne połączenie dodające nowego smaku tej potrawie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz